preskoči na sadržaj
Područna škola Kuti

Školska godina 2017./2018.

DOČEK PRVAŠIĆA

DANI KRUHA

SJEĆANJE NA VUKOVAR

EKO EKO VOLONTERKO - RADIONICE ZA UČENIKE

20 DANA DOBROTE

Učenici 1. i 4. razreda na kraju prvog polugodišta sudjeluju i u razrednom projektu „20 dana dobrote“. Projekt je počeo 27. 11. 2017. i tijekom 20 nastavnih dana kroz niz aktivnosti približit će osjećaj Adventa. Cilj projekta je probuditi u učenicima ljubav i dobrotu te osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno i koji su usamljeni u dane Adventa. Učenici su se upoznali s projektom i pisali što za njih znači dobrota, izradili su lanac prijateljstva, poklonili su jedni drugima zagrljaj i osmijeh, izradili su mrežu dobrote upućivanjem lijepih riječi i poruka svojim prijateljima, odvojili su dio svojih slatkiša i poklonili prijateljima u čizmicu, ukrasili su učionicu, izradili hranilice za ptice, poklonima iznenadili spremačicu i učiteljice vjeronauka i engleskog jezika, kao i učenike i učiteljicu 2. i 3. razreda. Bilo je tu još dobrih djela i aktivnosti koje su učenici s velikim veseljem spremno ispunjavali. U sklopu razrednog projekta učenici su i ove godine sudjelovali u humanitarnoj akciji za štićenike Caritasovog doma u Brezovici te su prikupili i poklonili im svoje igračke, školski pribor, higijenske potrepštine, odjeću, slatkiše i kolače.

Učiteljica Marija Prišuta

IZRADA KASICA PRASICA I KUĆICA ZA PTICE

SVETI NIKOLA

ZADNJI DAN NASTAVE

 

 

Prethodne školske godine

2012./2013.

 

SIGURNO U ŠKOLU (posjet prometnog policajca)

U ponedjeljak, 24. rujna 2012. godine, u okviru akcije „Poštujte naše znakove“, prometni policajac Zlatko posjetio je učenike 1. i 2. razreda područne škole Stupnički Kuti. Nakon upoznavanja i početne treme izašli smo ispred škole kako bi nam policajac što zornije objasnio ponašanje u prometu.
Naučili smo koje opasnosti vrebaju u prometu, kako sigurno prijeći cestu, što znače svjetla na semaforu, kojom stranom hodati ako nema nogostupa, što je to najsigurniji put od kuće do škole i kako ga odabrati te zašto je važno sjediti na zadnjem sjedalu u automobilu i vezati se sigurnosnim pojasom. Učenici su pažljivo slušali kako se treba ponašati ako im vozilom priđe nepoznata osoba i obrati im se. Policajac je za učenike imao i iznenađenje. Pridružio nam se i policajac na motociklu što je posebno oduševilo dječake.
Uslijedilo je fotografiranje, a policajci su svima strpljivo pomagali pri sigurnom penjanju na motocikl. Prvašići, Leona i Mihael, dobili su školski pribor oslikan prometnim znacima, a ostali učenici društvene igre za lakše učenje pravila u prometu.
Na kraju druženja, policajac Zlatko je savjetovao učenicima da se u bilo kojoj nelagodnoj situaciji slobodno mogu obratiti prometnom policajcu.
Bilo je to jedno kratko, ali ugodno druženje koje bi nas sve trebalo podsjetiti kako su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu te kako svi svojim odgovornim ponašanjem možemo pridonijeti njihovoj sigurnosti.

Napisala: Dragica Vukojević - Dokuzović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVJETSKI DAN ŠKOLSKOG MLIJEKA U PŠ STUPNIČKI KUTI

Dobre prehrambene navike stvaraju se već u najranijoj dobi i upravo tim putem krenuli su i učenici 3. i 4. razreda područne škole Stupnički Kuti.
    Zajedno s učiteljicom, u srijedu 26. rujna, obilježili su Svjetski dan „školskog mlijeka“. Svrha obilježavanja ovog dana je razvijanje i jačanje svijesti o izuzetnoj važnosti konzumacije mlijeka u svakodnevnoj prehrani, osobito kod djece školske dobi.
    Kroz različite aktivnosti, učenici su naučili da je mlijeko hrana koja već tisućama godina prati čovjeka kroz povijest, simbol je zdravlja i hranjivosti, te je osobito važan izvor vitamina D koji pomaže u održavanju zdravlja kostiju i zubi.
    Učenici su izradili i prigodan plakat, uživjeli se u ulogu pjesnika i zajedničkim pjesničkim snagama osmislili „Mliječnu pjesmu“.
    Kako bi Dan školskog mlijeka bio potpun, pod velikim odmorom uživali su u ispijanju mlijeka iz svojih omiljenih šalica, a praznu kartonsku ambalažu zatim su iskoristili za igranje štafetne igre u završnom dijelu sata TZK.
    Složili su se da je mlijeko doista fino i zdravo te će se potruditi da im mliječni obrok postane svakodnevna praksa u školi.
    Za kraj, pogledajte rezultate njihova današnjeg rada.


Napisala: Marija Prišuta

              

 

Integrirani radni dan – Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Učenici 3. i 4. razreda PŠ Stupnički Kuti s veseljem su dočekali 16. listopada, jer upravo toga dana nastavili smo tradiciju obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
Iako je godina bila teška i sušna, Zemlja nam je ipak podarila svoje plodove na čemu smo joj jako zahvalni. Kroz rad, molitvu, igru, pjesmu i tjelesnu aktivnost učili smo i zahvalili se na svemu što nam zemlja pruža.
Uživali smo u šarenilu i bogatstvu jesenskih plodova, pjesmom smo se podsjetili kako od malenog zrna pšenice nastaje kruh, naučili smo mnoge mudre izreke o kruhu, naučili smo reći „kruh“ na nekoliko svjetskih jezika, pregače i kuhače upotpunile su dojam u igri pekara, ali i poslužile kao rekviziti na satu Tjelesne i zdravstvene kulture.
Vrijedne ruke naših mama i baka učinile su nam dan još ljepšim i bogatijim počastivši nas ukusnim kolačima, pecivima i kiflicama na čemu im se posebno zahvaljujemo.

                                                                                                                                                                                                                                                      Članak napisala - Marija Prišuta

    

 

Dani kruha su svečanosti u mjesecu listopadu kada zahvaljujemo za sve one divne plodove koje nam zemlja daje, ali obilježavamo i mukotrpan rad čovjeka na njoj. A tko zna bolje što je rad na zemlji od nas Slavonaca? Naši očevi oru, tanjuraju, siju, vrše, melju, a mame pripremaju, mijese, peku i hrane nas kruhom tim svagdanjim. Kako bi shvatili bar dio tog čudesnog puta, od zrna pšenice do kruha, naš razred odlučio je na pametan i kreativan način obilježiti taj dan.
16. listopada 2012. počeo je rano za naše roditelje pomagače, mame Sanelu Orozović i Ivanu Kajder, koje su već ranom zorom bile spremne za dolazak u naš razred. Mi smo, pak, u školu došli „naoružani“bojicama, škarama, ljepilom, valjcima za tijesto, pregačama, kuharskim kapama te dodatcima potrebnim za izradu kruha.
    Za početak smo pogledali kratak film o nastanku kruha, a onda kroz različite aktivnosti, interpretacije prigodnih tekstova i zanimljive igre proveli dio našeg integriranog dana.
      Uslijedio je dolazak mama koje su se odmah snašle i u trenu pred našim očima zamijesile kruh. Upijali smo kao spužve koje sve vrste kvasca postoje, zašto je dobro staviti malo šećera u kvasac, zašto voda u koju stavljamo kvasac ne smije biti vruća, što je kvas, zašto ga dodajemo kruhu i još puno toga. Tijesto smo stavili na toplo da naraste, a mi smo krenuli s izradom kiflica, pizza, pletenica... Ukratko, bili smo zaista kreativni, spretni i brzi. Poslagali smo svoje kreacije u limove za pečenje i ukrasili ih, a mame su ih odnijele ispeći.   
    Za to vrijeme pripremili smo naš mali izložbeni stol i vratili se aktivnostima iz prirode i društva i matematike na temu kruha kao osnovne životne namirnice.
    Naši su se pekarski proizvodi vratili topli i mirisni baš u vrijeme velikog odmora pa su zamjenili sve uobičajene grickalice. Uživali smo u plodovima svoga rada i zato je bilo posebno slatko.
    Na kraju, ne zaboravimo zahvaliti mamama što su nam velikodušno prenijele svoje znanje i naučile nas da kruh nije lako stvoriti niti ga u životu ima svatko pa ćemo ga još više cijeniti i dijeliti s onima koji nemaju.

Članak napisala - Dragica Vukojević - Dokuzović

           

 

Integrirani dan JESEN

Dana 26. rujna 2012.godine 1. i 2. razred imao je integrirani dan - Jesen, a u sklopu kojeg smo obilježili i Međunarodni dan školskog mlijeka.Integrirali smo glazbenu kulturu, matematiku, prirodu i društvo, hrvatski jezik i dodatni rad. Cilj je bio,međusobnim isprepletanjem različitih oblika i metoda rada u pojedinim nastavnim situacijama,osposobiti učenike za uočavanje značajki jeseni, djelovati na trajno zapamćivanje novih znanja i bogaćenje učeničkog iskustvate povezivanje sveukupnog znanja sa životnim iskustvom.
    Dan je počeo kratkom izvanučioničnom nastavom u krugu škole kako bi se podsjetili promjena u prirodi koje nastupaju u jesen. Ponovili smo godišnja doba, obilježja svakog od njih, vrijeme koje vlada u jesen, promjene u biljnom i životinjskom svijetu te poslove koje ljudi u našem zavičaju obavljaju u to doba. Po povratku u učionicu upoznali smo pojam „kalendar prirode“ te sve njegove sastavnice. Zajedno smo ga izradili i dogovorili se da ćemo svaki dan pratiti promjene i unositi ih. U nastavnim materijalima rješili smo zadatke iz prirode i društva i matematike pa je uslijedila kratka provjera naučenog. Učenici 1. razreda spojili su točke zakrivljenim crtama i otkrili drvo koje su učenici 2. razreda, rješavajući zadatke u skupinama i natječući se, obojili bojama jeseni. Iz hrvatskog jezika učenici 1. razreda su pričali priču o jeseni prema slikama, a 2. razred je  interpretirao pjesmu „Jesen“.
Uslijedio je najdraži dio svakog školskog dana-veliki odmor. Budući da je higijena pola zdravlja, prije jela smo oprali ruke. Kako je tema bila jesen objedovali smo kruh s pekmezom od šljiva (zimnica). Uz kruh s pekmezom sjajno se slaže mlijeko pa smo se prisjetili i važnosti istog. Organizirali smo i izbor najboljeg mliječnog brka. Pobjedu je zasluženo odnio naš prvašić Mihael. Nije li neodoljiv?
Nastavili smo s daljnjim aktivnostima. U školu smo donijeli jesenske plodove. To su bile ukrasne tikvice, kesteni, žirevi, lješnjaci, orasi, krumpiri, jabuke, kruške, dunje, grožđe i još mnogo toga. Složili smo sve u jesensku košaru. Iz glazbene kulture smo naučili pjevati pjesmu Jesen te svirati ritam i takt.
Bio je ovo još jedan zanimljiv dan kojim smo pozdravili našu šarenu jesen i zamolili je da bude blaga kišom i hladnoćom kako bi se još koji dan mogli poigrati okupani zrakama jesenskog sunca.

Članak napisala - Dragica Vukojević - Dokuzović


     

 

    

 

 

 

 

 

             

 

DAN JABUKA
Jabuka je neobično ukusna, hranjiva i zdrava, s pravom se naziva kraljicom voća pa stoga zaslužuje i svoj dan koji se slavi 20. listopada.
Toga dana slavi se sve bogatstvo i različitost omiljene nam voćke te se ukazuje na važnost i potrebu korištenja jabuke u svakodnevnoj prehrani.
Kako kaže stara poslovica: “Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van!”.
Vodeći se tom mišlju, i mi u PŠ Stupnički Kuti posvetili smo dan slavljenju jabuke - razgovarali smo o važnosti uzgoja i konzumacije jabuke, čitali smo pjesme i priče o jabuci, jabuku smo uključili i u matematičke zadatke, jabuka nam je poslužila kao motiv u likovnom izražavanju, a na kraju smo se zasladili našim zdravim, domaćim jabukama i voćnom salatom u kojoj je, naravno, jabuka bila glavni sastojak.

članak napisala - Marija Prišuta


 

LIJEPO JE ŽIVJETI  U MIRU - Dan sjećanja na Vukovar
U mjesecu studenom posebno ožive sjećanja na grad heroj Domovinskog rata – na Vukovar, na sve njegove žrtve i branitelje koji su život dali u borbi za slobodu.
U spomen na vukovarsku tragediju 18. studenoga obilježava se kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.
I učenici 4. razreda PŠ Kuti simbolično su obilježili ovaj dan. Uz pjesmu Nikole Jukića „Uvijek mislim Vukovar“, razgovarali smo o patnji, stradanjima i hrabrosti ovoga grada te smo shvatili koliko zapravo trebamo biti sretni i zahvalni jer živimo u miru.  
    Zahvalni smo i ponosni na sve one koji su za obranu „grada“ i naše domovine žrtvovali svoj život.

članak napisala - Marija Prišuta

Lijepo je živjeti u miru
    U mnogim zemljama svijeta danas se ratuje. Kada su moji roditelji bili djeca, i u Hrvatskoj je bio rat.
    Ja danas živim u miru. Svaki dan idem u školu, gdje učim i igram se s prijateljima. Kada dođem kući, igram se u svome dvorištu. Volim se igrati i na dječjem igralištu. Tamo su sva djeca slobodna i bezbrižna. Volim se voziti i po svojoj ulici gdje nema tenkova, mina i vojnika, nego samo dobri ljudi i razigrana djeca.
    Da, lijepo je živjeti u miru...     
                                        Dominik Ferić, 4. r.

 

 

Posjet seoskom gospodarstvu

Dana 25. listopada 2012. godine u sklopu našeg razrednog projekta „Tko ne pije mlijeka, neka traži lijeka“, a koji je dio većeg (školskog) projekta „Mala škola velikog zdravlja“,posjetili smo seosko gospodarstvo obitelji Havriliv. Bila je to kratka izvanučionična nastava u sklopu integriranog dana u kojem nam je bio cilj upoznati proces dobivanja mlijeka i nekih mliječnih proizvoda te kravu kao životinju čije mlijeko najčešće pijemo. Iako učenici naše područne škole žive na selu, vrlo malo njih je imalo priliku biti ovako blizu toj životinji igrati se s teletom, ali i saznati neke zanimljivosti.
Učenici su se ponašali kao pravi mali stočari. Pažljivo, ali bez straha prišli su životinjama, dirali ih i usput našu domaćicu, gospođu Jadranku, ispitivali o svemu što ih je zanimalo. Tako smo saznali da postoje različite vrste krava, čime se te mirne životinje hrane, koliko hrane i vode troše dnevno, koliko krava nosi tele, koliko daje mlijeka dnevno, koji se proizvodi još dobivaju od krave osim mlijeka i mliječnih proizvoda, kako nastaje sir, da postoje religije koje krave smatraju svetim životinjama i još puno, puno toga. Obišli smo i ostatak gospodarstva, a na samom kraju su nas naši domaćini počastili, a čime drugim nego, svježim, domaćim mlijekom, keksima i sokom.
Zahvaljujemo se ovim putem obitelji Havriliv na lijepom gostoprimstvu, ugodnom druženju, strpljivim odgovorima na sva naša pitanja i prije svega na znanju koje su nam prenijeli.

članak napisala - Dragica Vukojević - Dokuzović

GOST U RAZREDU-VATROGASAC

 

Stupnički Kuti su poznati po dobro organiziranom DVD-u. Osvajajući mnoge nagrade i u muškoj i u ženskoj konkurenciji kroz to su društvo prošle generacije djece. Ne čudi, stoga, činjenica kako su i svi učenici 1. i 2. razreda njegovi članovi. Iako tek na početku naše su djevojčice već osvojile i nagradu na natjecanju.

Budući da na je na satu prirode i društva slijedila tema „Zaštita od požara“ logično nam je bilo u goste pozvati gospodina Željka Agića, vatrogasca i oca naše Kristine.

Razgovarao je s nama o važnosti zanimanja vatrogasac. Upozorio je učenike na što trebaju paziti kako ne bi izazvali požar, upoznao ih sa svojom opremom, stvarima koje se nalaze u vatrogasnim kolima, vrstama vatrogasnih odijela, pokazao im kako se gasi požar vatrogasnim aparatom i ugušivanjem (prikaz pokusom), objasnio što učiniti u slučaju požara te da posebno pažljivi trebamo biti ljeti zbog suše te u vrijeme nadolazećih blagdana jer svjećice na boru često izazivaju požare.

Bilo nam je drago ugostiti vatrogasca Agića među našim učenicima. Zahvaljujemo mu na prenesenom znanju i obećajemo da će mo se voditi njegovim savjetima.

Hvala svim vatrogascima što misle na nas, a svi mi budimo još oprezniji jer vatra je zaista dobar sluga, a loš gospodar.

Ovo je stvarno zanimljivo! :)

ADVENT
S prvim pahuljama snijega stigao je i advent. Advent ili došašće vrijeme  je u crkvenoj godini kada se kršćani pripremaju za svetkovinu Božića. To je vrijeme iščekivanja, vrijeme budnosti, vrijeme pripreme za Božić.
U adventu izrađuje se i stavlja na stol adventski vijenac ili aranžman sa četiri svijeće. Svake nedjelje u došašću pali se po jedna od četiriju svijeća. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.
Mali kreativci PŠ Stupnički Kuti s radošću su izradili svoj adventski aranžman koji ih svakodnevno podsjeća da i oni pripreme svoja srca i budno iščekuju Božić.
                                  

članak napisala - Marija Prišuta

 

Izrada božićnih dekoracija


 

DAN ŽENA-IZRADA ČESTITKI

 

Svim ženama, a posebno našim mamama želimo sretan njihov dan.

 

 

AKCIJSKO ISTRAŽIVANJE "PČELA"

U sklopu akcijskog istraživanja "Pčela" ovog nam je mjeseca u goste došao naš sumještanin i jedan od samo trojice pčelara u Kutima, gospodin Mato Blajda. Zbog kišnog vremena nismo mogli posjetiti mjesto gdje se nalaze same košnice i tako vidjeti pčele na paši, ali se gospodin Blajda potrudio sve nam to približiti u krugu naše škole. Budući da smo taj dan imali integrirani nastavni dan za uvod smo pogledali crtić o pčelici Maji, a zatim upoznali vrste pčela, hijerarhiju u košnici, dijelove njihova tijela, njihovu ulogu u oprašivanju biljaka, a samim time i važnost za prirodu i čovjeka te opasnosti koje pčelama prijete u svijetu mobitela i novih tehnologija. Dolaskom našeg gosta upoznali smo pčelarsku opremu, vrste košnica, pregrade u košnicama, saće u kojima pčele čuvaju med i saće u kojima se razvijaju mlade pčele (ličinke), način uspavljivanja pčela pomoću zapaljenog rogoza i dimilice, pčelinje proizvode (med, vosak, propolis i matičnu mliječ) i još mnogo toga. Užina nam je bila zdrava i bez grickalica. Uživali smo, naime, u medu u saćama i vrcanom medu i kruhu. Shvatili smo da ga ne koristimo dovoljno u svakodnevnoj prehrani i kako bi to trebali promijeniti. Slijedio je rad na nastavnom materijalu koji je sadržavao pjesmice i basne o pčelama, matematičke priče te rebuse i druge enigmatske zagonetke. Dan smo završili izradom pčelica od plastelina. Bio je ovo još jedan poučan i zanimljiv dan u kome smo svi uživali. Ovim putem zahvaljujemo gospodinu Blajdi na njegovom trudu i želji da nas u kratkom vremenu nauči što više toga o ovim vrijednim kukcima i probudi u nama ljubav prema pčelarstvu. Posebnu zahvalu upućujemo našem dragom učitelju u mirovini, gospodinu Antunu Šimiću, što nam je pomogao u realizaciji ovog susreta. I za kraj nešto što sigurno niste znali, a daje nam veliku životnu pouku. Pčela je stvorenje koje je bar u jednome vrlo slično čovjeku: brine se za budućnost. U dobra vremena radi za zle dane, ljeti za zimu. Ali uzmite košnicu i premjestite je u tropske krajeve, gdje cijele godine cvjeta cvijeće. Tamo se događa nešto što će svakoga, tko to prvi puta čuje, itekako iznenaditi. Pčele prestanu raditi, više ne proizvode med. To i nije potrebno jer im ne prijeti vrijeme u kojem nema cvijeta. Kad nema briga za zimu, nema ni meda! Isto je i s ljudima. Stalno obilje sredstava i hrane pretvara i ljude u trutove.

 

                                                                                                                                                                                                  Članak napisala: Dragica Vukojević Dokuzović

                                                                           

 

TRUD SE UVIJEK ISPLATI

Cijelu godinu učenici 1. i 2. razreda PŠ Kuti marljivo šalju svoja rješenja raznih pitalica i križaljki te likovne i literarne radove u SMIB. Pred sam kraj nastavne godine trud se isplatio. Naš Dominik je na poklon, za točno odgovorenu pitalicu, dobio majicu s logom IRON MANA 3-najnovijeg filma o ovom poznatom strip junaku. Trudit ćemo se i dalje, a SMIB-u hvala!

 

 

2013./2014.

TražilicaGospođa Jesen u 8. a


EKO-EKO VOLONTERKO

Školski LOGO


Kurikulum 2017./2018.


Vremenik

Microbit

E - upisi u srednju školu

Arhiva

Ovdje se nalaze sve vijesti s naše naslovnice od 2011. do 2016.

Pogledaj!


Prijava e - nasilja

MUP RH pokrenuo

je aplikaciju za prijavu

elektroničkog nasilja.

Stoga, ako Vam se tako

nešto i dogodi,

nemojte šutjeti nego

NASILJE PRIJAVITE!

https://redbutton.mup.hr/


Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Dokumenti

Klikom na poveznicu otići ćete na Godišnji plan i program rada škole

http://os-amreljkovic-bebrina.skole.hr/dokumenti?dm_document_id=195&dm_det=1

Napomena: Godišnji plan i program rada škole za šk.god. 2016.-2017. – verzija usklađena sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka (Narodne novine, br. 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12). Originalna verzija dostupna je u Školi.

Klikom na poveznicu otići ćete na Školski kurikulum

http://os-amreljkovic-bebrina.skole.hr/dokumenti?dm_document_id=196&dm_det=1

 

 

 


Školski dokumenti

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju