preskoči na sadržaj
Eko - Eko Volonterko

Projekt Eko - Eko volonterko

Korisnik: Udruga za ruralni razvoj Eko Brezna

Stjepana Radića 19, Šušnjevci,  35209 Bukovlje

E-mail: eko.brezna.info@gmail.com, Web: http://www.ekobrezna.hr/

facebook/Udruga-Eko-Brezna

Partneri: Osnovna škola Antun Matija Reljković, Bebrina i Osnovna škola Antun Mihanović, Slavonski Brod

Ukupna vrijednost projekta: 1.135.876,14 kuna (100% sufinanciranje EU iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske)

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Razdoblje provedbe projekta: 01. lipnja 2017. –  31. svibnja 2019.

Posrednička tijela:

URED ZA UDRUGE VLADE REPUBLIKE HRVATSKE - Posredničko tijelo razine 1

NACIONALNA ZAKLADA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA - Posredničko tijelo razine 2

Problemtika projekta:

Na području Brodsko-posavske županije, koja je zbog visoke nezaposlenosti i pada gospodarske djelatnosti na začelju kada se radi o ekonomskim pokazateljima, u posljednjih godinu dana prisutan je i trend iseljavanja čitavih obitelji u potrazi za poslom, što za posljedicu ima smanjenje broja djece u školama, kidanje obiteljskih i prijateljskih veza te urušavanje društvenog kapitala u zajednici. Takvo stanje osobito se loše odražava na najranjivije skupine u društvu, kojima je pomoć najpotrebnija. Nažalost, djeca odrastaju u okruženju koje ih ne potiče na rad za opće dobro, na razvoj svijesti o potrebi doprinosa zajednici i suradničkog rješavanja problema. Na taj način povećan je rizik od vršnjačkog nasilja, poremećaja u ponašanju, slabijeg uspjeha u školi, što sve skupa vodi i do smanjene konkurentnosti pri daljnjem školovanju ili na tržištu rada. Jedan od načina aktiviranja i izgradnje društvenog kapitala i građanskih kompetencija svih sudionika u društvu je poticanje što većeg broja različitih dionika u zajednici na uključivanje u volonterske akcije. Posebno je važno razvijati školsko volontiranje jer je upravo razvoj svijesti o tome da je moguće mijenjati postojeću negativnu situaciju i doprinijeti stvaranju stabilnog i povezanijeg društva ono na čemu se mora raditi od najmlađe dobi, pri čemu je volontiranje izvrstan alat koji pokazuje kako zajednički rad pojedinaca doprinosi dobrobiti zajednice, a volonterske akcije potiču povjerenje i suradnju, pri čemu se i sami volonteri izgrađuju kao osobe te stječu dragocjene vještine i znanja kojima povećavaju i vlastitu konkurentnost na tržištu rada. U tome procesu, uočeni su brojni problemi, kao što: nedostatak odgovarajućih školskih kurikuluma koji bi bili usmjereni na promicanje volonterstva i izgradnju društvenog kapitala; nastavnici i stručni suradnici kojima nedostaje kontinuirano osposobljavanje i usavršavanje u ovom području; nedostatak sustavne promocije volontiranja kao alata za razvoj zajednice i senzibiliziranja djece i mladih o dodanim vrijednostima i konkurentskoj prednosti koju donose kompetencije stečene volontiranjem; nedostatak sustavnog financiranja volonterskih programa; nedovoljna informiranost organizacija civilnog društva o Zakonu o volonterstvu; nedovoljni kapaciteti organizacija civilnog društva za održivi razvoj udruga; nedovoljni kapaciteti organizacija civilnog društva za provedbu volonterskih akcija, osobito školskih volonterskih akcija; nedovoljni kapaciteti organizacija civilnog društva da potaknu veći broj građana na uključivanje u volonterske i druge akcije.

Cilj projekta:

Ovim projektom doprinijeti ćemo izgradnji društvenog kapitala u zajednici i porastu školskog volontiranja u Brodsko-posavskoj županiji tako što ćemo unaprijediti kapacitete i osnažiti suradnju škola i organizacija civilnog društva za pripremu i provedbu programa školskog volontiranja, razviti i provesti pilot volonterske programe u lokalnoj zajednici te povećati motivaciju učenika i nastavnika za školsko volontiranje.

Ciljane skupine:

 1. Zaposlenici organizacija civilnog društva u Brodsko-posavskoj županiji
 2. Zaposlenici OŠ A.M.Reljković i OŠ A.Mihanović
 3. Učenici OŠ A. M. Reljković i OŠ A. Mihanović
 4. Volonteri
 5. Organizacije civilnog društva u BPŽ
 6. Roditelji učenika OŠ A. M. Reljković i OŠ A. Mihanović
 7. Općina Bebrina

 

Aktivnosti:

 1. Edukacijsko – informativne aktivnosti
 • Edukacija o školskom volontiranju za nastavnike i stručne suradnike
 • Edukacija Menadžment volontera za predstavnike organizacija civilnog društva
 • Neformalna edukacija „trening trenera“ pod nazivom „Civilni sektor – pokretač zajednice“ za predstavnike organizacija civilnog društva
 • Radionica „Budi volonter“ za učenike 5.-8. razreda osnovnih škola A. Mihanović i A.M. Reljković
 • Info dani za roditelje – informativna predavanja „Volonterstvo za mene i moje dijete“
 1. Razvoj i provedba programa za školsko volontiranje i odgoj za volontiranje u školama
 • Izrada izvannastavnog kurikuluma i priručnika za razvoj školskog volontiranja na temu ekologija
 • Studijski posjet OŠ Šime Budinić u Zadru
 • Izrada 2 pilot volonterska programa i osnivanje 2 volonterska kluba u OŠ A. Mihanović i OŠ A.M. Reljković
 • Velike volonterske akcije u OŠ A.M. Reljković i nabavka opreme/materijala za njihovu provedbu (Volonterske akcije: „Tjedan lijepih riječi – Eko svijet oko nas“, „Obojimo školu bojama sreće“, „Zelena oaza učenja“ – postavljanje Eko bare, sjenice, sadnja biljaka te uređenje okoliša bare i sjenice, „Mali ljudi za velika djela“, „Dan planeta zemlje“, „Svi naši talenti“, „Obrnuta učionica“).
 • Velike volonterske akcije u OŠ A. Mihanović i nabavka opreme/materijala za njihovu provedbu (Volonterske akcije: „Uvod u zeleni svijet – stvaranje Eko parka u matičnoj školi“, „Mirisni vrtovi Malog Pariza“, „Naša zelena učionica“, „Naše vrijeme – njihov osmijeh na licu“)
 1. Kampanja „Volonterkova družina“ u osnovnim školama u svrhu promocije i razvoja volonterstva kao društvenog kapitala Zajednice
 • Učeničke parlaonice
 • Predstavljanje kurikuluma o školskom volontiranju na temu ekologije te pratećeg priručnika u ostalim osnovnim školama u Brodsko-posavskoj županiji
 • Kreiranje promotivnih materijala za volonterske klubove
 • Obilježavanje Međunarodnog dana volontera
 • Izrada inovativnog alata za razvoj školskog volontiranja i odgoja za volontiranje – Portal Eko–Eko Volonterko

V Vidljivost

 • Uvodna konferencija
 • Završna konferencija
 • Snimanje video filma o projektu
 • Reportaže u medijima

PM Upravljanje projektom i administracija

 • Sastanci projektnog tima
 • Partnerski sastanci
 • Izvještavanje prema ugovornom tijelu

   

Više informacija na www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.
Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost OŠ A. M. Reljković. 

EDUKACIJA 21.8.2017. - 23.8.2017.

U sklopu projekta Eko-Eko Volonterko održana je trodnevna edukacija (21.-23.08.) pod nazivom Školsko volontiranje namijenjena nastavnicima i stručnim suradnicima iz OŠ A. M. Reljković iz Bebrine i OŠ A. Mihanović (24 sudionika). Edukacija je imala za cilj upoznati sudionike s konceptom školskog volontiranja i njegovom implementacijom u redovne i izvannastavne aktivnosti u školi. Kroz edukaciju obrađene su teme poput: metodologija izrade volonterskih programa, koordinacija volonterskih akcija, formiranje volonterskih klubova u školama, menadžment volontera. Nakon edukacije slijede nam konzultacije za nastavnike i stručne suradnike koji će izraditi volonterski program za našu školu. Edukaciju i konzultacije te pomoć u izradi volonterskih programa pruža nam Volonterski centar Osijek.

 

Više informacija na www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.
Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost OŠ A. M. Reljković. 
 
 
 
 
TražilicaŠkolski LOGO


Koliko je sati?

 
 

 


Arhiva

Ovdje se nalaze sve vijesti s naše naslovnice od 2011. do 2016.

Pogledaj!


Prijava e - nasilja

MUP RH pokrenuo

je aplikaciju za prijavu

elektroničkog nasilja.

Stoga, ako Vam se tako

nešto i dogodi,

nemojte šutjeti nego

NASILJE PRIJAVITE!

https://redbutton.mup.hr/


Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Kurikulum 2015./2016.


Dokumenti

Klikom na poveznicu otići ćete na Godišnji plan i program rada škole

http://os-amreljkovic-bebrina.skole.hr/dokumenti?dm_document_id=195&dm_det=1

Napomena: Godišnji plan i program rada škole za šk.god. 2016.-2017. – verzija usklađena sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka (Narodne novine, br. 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12). Originalna verzija dostupna je u Školi.

Klikom na poveznicu otići ćete na Školski kurikulum

http://os-amreljkovic-bebrina.skole.hr/dokumenti?dm_document_id=196&dm_det=1

 

 

 


E - upisi u srednju školu

Školski dokumenti

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju